Dieta Pentru Astm: Ce Să Mănânci Și Ce Să Eviți



Dovezile preliminare sugerează că, pentru persoanele cu astm bronșic care sunt supraponderali sau obezi, pierderea în greutate ar putea ajuta la diminuarea simptomelor de astm. Cercetările au descoperit că adulții obezi moderat și sever cu astm bronșic necontrolat care au pierdut 10% sau mai mult din greutatea corporală au înregistrat îmbunătățiri semnificative în controlul astmului.

  • O altă diferență cheie între dieta Med și dieta occidentală este cantitatea de fructe de mare consumată.
  • Cu toate acestea, grupul de intervenție combinat a pierdut și o cantitate semnificativă de greutate (~5% greutate corporală), așa că nu este clar dacă rezultatele s-au datorat pierderii în greutate sau componentelor intervenției.
  • Efectul antiinflamator al SCFA este un domeniu de cercetare în curs de dezvoltare în bolile inflamatorii cronice.
  • Dovezile preliminare sugerează că, pentru persoanele cu astm bronșic care sunt supraponderali sau obezi, pierderea în greutate ar putea ajuta la diminuarea simptomelor de astm.
  • Un motiv ipotezat în spatele acestui lucru este creșterea respirației bucale, care crește expunerea căilor respiratorii la alergeni și poluanți prin ocolirea pasajului nazal [46].


Cu toate acestea, există o lipsă de dovezi din studiile clinice în următorii 20 de ani care să susțină modificarea dietei de sodiu pentru controlul astmului [10]. Într-o revizuire sistematică a intervențiilor cu sodiu în astm bronșic, doar unul dintre cele nouă studii incluse a raportat calitatea vieții, dar nu a fost detectată nicio diferență între dietele bogate și sărace în sodiu [10]. Excepția de la aceasta este astmul indus de efort, în care reducerea aportului de sodiu poate fi benefică în îmbunătățirea funcției pulmonare, unul dintre cele patru studii incluse raportând o îmbunătățire a funcției pulmonare la 5 minute după exercițiu, dar acest lucru nu a fost raportat în celelalte studii.

Omega-3 (n- Și Omega-6 (n-acizi Grași Polinesaturați (PUFA))



Un alt studiu care a utilizat consumul zilnic al unei formule nutritive îmbogățite în EPA (3 g/zi), acid gamma-linolenic (GL) (1,6 g/zi) și antioxidanți a arătat o îmbunătățire a zilelor fără simptome de astm, dar nu a existat nicio diferență în comparație cu placebo [163]. Acupunctura este o formă de medicină chineză care implică utilizarea de ace pentru a stimula diferite puncte anatomice ale corpului. O revizuire sistematică recentă a nouă studii a găsit unele dovezi că acupunctura combinată cu tratamentul convențional ar putea îmbunătăți astmul. Cele cinci studii care au raportat rata de răspuns la simptome au constatat un efect semnificativ favorabil pentru grupul combinat cu acupunctură în comparație cu tratamentul convențional singur, despre care au constatat că a rămas semnificativ în subanaliza tratamentului acut și cronic al astmului [69]. În cele cinci studii care au raportat măsurile funcției pulmonare, nu a existat nicio îmbunătățire în grupul de acupunctură combinată; cu toate acestea, în două studii care au raportat inflamație sistemică, a existat un nivel semnificativ mai scăzut de IL-6 în grupul cu acupunctură, comparativ cu tratamentul convențional. Revizuirea nu a evaluat calitatea vieții, ci mai degrabă a evidențiat necesitatea unor cercetări suplimentare care să abordeze aceste rezultate asupra astmului bronșic cu terapia cu acupunctură, cu scopul de a crea o metodă standard de acupunctură pentru astm.

  • Un studiu randomizat controlat (RCT) care a inclus adulți cu astm bronșic simptomatic a constatat că nici controlul astmului și nici calitatea vieții nu s-au îmbunătățit în urma unei intervenții de 12 săptămâni în dieta mediteraneană [14].
  • Alte intervenții ale stilului de viață, cum ar fi meditația, yoga și terapia prin masaj sunt promițătoare, cu efecte pozitive asupra astmului bronșic observate în unele studii.
  • Pe măsură ce cercetările asupra unor tulpini specifice cresc, pot deveni disponibile dovezi mai consistente.
  • Este nevoie de studii clinice suplimentare care să evalueze tiparele generale de alimentație și calitatea dietei privind gestionarea astmului.


Comparativ cu grupul de control, intervenția combinată a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a controlului astmului bronșic și a calității vieții, în timp ce grupurile care au folosit doar exerciții fizice sau doar dieta nu au văzut nicio schimbare în comparație cu grupul de control. Nu a existat nicio modificare semnificativă a inflamației căilor respiratorii sau a hiperreactivității căilor respiratorii în niciunul dintre grupuri. Cu toate acestea, grupul de intervenție combinat a pierdut și o cantitate semnificativă de greutate (~5% greutate corporală), așa că nu este clar dacă rezultatele s-au datorat pierderii în greutate sau componentelor intervenției. Acizii grași saturați se găsesc în mod obișnuit în produsele de origine animală și în alimentele procesate, cum ar fi lactatele bogate în grăsimi, carnea netunsă, prăjiturile și produsele de patiserie. S-a descoperit că nivelurile circulante ridicate de acizi grași saturați cresc stresul oxidativ și inflamația [32].

Ce Ar Trebui Să Mănânc Pentru A Preveni Astmul?



Pe măsură ce cercetările asupra unor tulpini specifice cresc, pot deveni disponibile dovezi mai consistente. În ciuda dovezilor experimentale pentru inflamația căilor respiratorii și a constatărilor umane pentru inflamația sistemică, studiile recente nu reușesc să rezolve dovezile anterioare conflictuale și insuficiente ale efectului vitaminei A asupra astmului la copii sau adulți (1). În studiul Danish National Birth Cohort pe 44.594 de perechi mamă-copil, nu a existat nicio asociere între aportul matern de vitamina A și E în timpul sarcinii și astm sau rinită alergică în primii 7 ani de viață (13). De remarcat, acest studiu a fost limitat de nemăsurarea vitaminei A serice, iar aportul alimentar matern a fost evaluat printr-un chestionar de frecvență alimentară (FFQ) cu auto-raportare unică în al doilea trimestru de sarcină. Într-un studiu controlat randomizat al suplimentării cu vitamina A la începutul vieții pentru a preveni atopia copilăriei, nu a existat niciun efect semnificativ până la vârsta de 7 ani (14).

  • Într-o revizuire sistematică a intervențiilor cu sodiu în astm bronșic, doar unul dintre cele nouă studii incluse a raportat calitatea vieții, dar nu a fost detectată nicio diferență între dietele bogate și sărace în sodiu [10].
  • Un studiu mai recent a constatat că o masă bogată în grăsimi saturate a crescut markerii inflamatori ai căilor respiratorii și expresia genică a receptorului Toll-like 4, care inițiază căile proinflamatorii [34].
  • Consumul unei diete echilibrate, bogată în surse de antioxidanți (de exemplu, fructe și legume) poate fi benefică în prevenirea primară a astmului.
  • O revizuire sistematică recentă a demonstrat că intervențiile prebiotice sunt eficiente în reducerea inflamației sistemice [22].
  • În studiul Danish National Birth Cohort pe 44.594 de perechi mamă-copil, nu a existat nicio asociere între aportul matern de vitamina A și E în timpul sarcinii și astm sau rinită alergică în primii 7 ani de viață (13).


Pentru persoanele cu astm bronșic, unele date sugerează că creșterea consumului de grăsimi saturate agravează inflamația căilor respiratorii și reduce eficacitatea medicamentelor bronhodilatatoare [33, 34]. Un studiu a comparat o masă bogată în grăsimi și energie cu o masă cu conținut scăzut de grăsimi și energie și a constatat că masa bogată în grăsimi a crescut inflamația căilor respiratorii și a redus funcția pulmonară [33].

3 Adulti



Prin urmare, persoanele cu astm bronșic pot participa în siguranță la activități fizice regulate, cu recomandări de a participa la 20-60 min de activitate fizică în 3-5 zile ale săptămânii [40]. Dovezile referitoare la impactul clinic al pierderii în greutate asupra rezultatelor astmului și obezității includ multe studii necontrolate de proastă calitate, în care rezultatele primare nu au fost legate de astm. Cu toate acestea, într-o revizuire sistematică recentă, Okoniewsket al. [56] au revizuit șase RCT care au folosit intervenții de slăbire în stilul de viață menite să îmbunătățească astmul. Cele mai multe studii au raportat îmbunătățiri în cel puțin un rezultat al funcției pulmonare; cu toate acestea, două studii nu au raportat diferențe semnificative după intervenție.

Asthma and diet: What to eat and avoid – Medical News Today

Asthma and diet: What to eat and avoid.

Posted: Wed, 28 Oct 2020 10:40:53 GMT [source]



Calitatea vieții a fost măsurată în două studii, care au indicat o îmbunătățire semnificativă în comparație cu grupul de control. Toate cele patru studii au raportat funcția pulmonară; cu toate acestea, nu a existat niciun efect semnificativ între grupuri.

Dieta Și Inflamația



Doar un studiu a raportat niveluri de stres și utilizarea medicamentelor, constatând o îmbunătățire semnificativă a stresului perceput și o reducere a medicamentelor de calmare în grupul de meditație. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări, în special la copii, deoarece cercetările actuale s-au concentrat mai degrabă pe yoga pentru copii decât pe meditație. Există studii intervenționale limitate care au implementat o schimbare a modelului alimentar pentru a modifica astmul. Un studiu randomizat controlat (RCT) care a inclus adulți cu astm bronșic simptomatic a constatat că nici controlul astmului și nici calitatea vieții nu s-au îmbunătățit în urma unei intervenții de 12 săptămâni în dieta mediteraneană [14]. Este nevoie de studii clinice suplimentare care să evalueze tiparele generale de alimentație și calitatea dietei privind gestionarea astmului. Datorită sarcinii cu medicamente în tratarea astmului, a existat un interes din ce în ce mai mare pentru rolul intervențiilor în stilul de viață ca tratamente adjuvante sau alternative pentru persoanele cu astm bronșic.

  • Grupurile de dietă ± exerciții au atins o scădere semnificativă în greutate în 10 săptămâni față de exercițiile fizice singure.
  • Comparativ cu grupul de control, intervenția combinată a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a controlului astmului bronșic și a calității vieții, în timp ce grupurile care au folosit doar exerciții fizice sau doar dieta nu au văzut nicio schimbare în comparație cu grupul de control.
  • Cu toate acestea, niciunul dintre aceste studii nu a folosit exerciții de respirație singure, ci mai degrabă ca parte a unei intervenții cu mai multe fațete.
  • Revizuirea nu a evaluat calitatea vieții, ci mai degrabă a evidențiat necesitatea unor cercetări suplimentare care să abordeze aceste rezultate asupra astmului bronșic cu terapia cu acupunctură, cu scopul de a crea o metodă standard de acupunctură pentru astm.
  • În acest model, șoarecii hrăniți atât cu DHA, cât și cu EPA au avut cea mai scăzută rezistență a căilor respiratorii, în timp ce cei hrăniți numai cu DHA au avut cea mai mare rezistență a căilor respiratorii (39).

check these guys out
zap juice vintage cola 0mg 50ml shortfill free 18mg nic salt
read this